5 veelvoorkomende oorzaken van lekkages en hoe je ze kan voorkomen 

Een lekkage in huis is bijzonder vervelend, daar het voor een ernstige waterschade aan de woning kan zorgen. Denk aan de typerende vochtvlekken op een muur, of bijvoorbeeld rottend hout in de constructie van het dak. Niet alleen in huis komen lekkages voor, denk ook aan een lekkage in een tuinhuis of schuurtje. Er zijn vijf veelvoorkomende oorzaken van lekkages te onderscheiden, de loodgieter in Tilburg vertelt je er meer over. 

#1: verkeerd aangesloten sanitair 

Wanneer losse leidingen of bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen op verkeerde wijze worden aangesloten, leidt dit tot speling. Via de ontstane speling sijpelt er vocht uit de leidingen, met een lekkage en de daarmee gepaard gaande schade tot gevolg. 

#2: raken van een leiding bij het boren 

Bij het boren in wanden en tegenwoordig ook vloeren loop je het risico een waterleiding te raken. Tijdens het boren zal je het raken van een leiding direct opmerken; er komt vocht uit het geboorde gat en het moment waarop je de leiding raakt veroorzaakt een goed te herkennen geluid. 

#3: gesprongen leiding in de winter 

Leidingen naar buiten toe moeten in de winter worden afgesloten, als je deze niet dagelijks gebruikt. Doe je dit niet, dan bevriest het water in de leidingen. Het water zet vervolgens uit, waarbij de leiding knapt. Zodra het water ontdooit ontstaat er een lekkage. 

#4: vochtschade door overstromende regenpijp 

Een overstromende regenpijp, bijvoorbeeld door een grote hoeveelheid bladeren en kleine takjes, maakt dat er vocht langs de buitenmuur naar beneden loopt. Dit vocht trekt onderweg in de buitenmuur. Wanneer deze slecht geïmpregneerd of poreus is, leidt dit tot schade op de binnenmuur. 

#5: lekkage door een kapot rubberen ringetje 

Zeker bij kranen maakt men vaak gebruik van rubberen ringetjes om de verschillende onderdelen ervan goed op elkaar aan te laten sluiten. Zo’n rubberen ringetje kan door de tijd heen barsten. Het leidt tot een lekkende kraan. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *